Ledighetsinfluensa

31 dec 2017

Så kom den då...som ett brev på posten efter att julafton var "avklarad" - influensan. Har legat däckad med halsont och feber sedan julaftonskväll. Nu när jag hade min efterlängtade ledighet. Min plan var i och för sig bara att VILA och det har jag ju faktiskt gjort. Är feberfri sedan ett par dagar men fortfarande detta envisa halsonda!! Streptokocker är det inte...har kollat två ggr. Så nu väntar en lugn nyårsafton med sambon...möjligen får jag i mig lite god mat...bubbel i form av alkoholfri cider så jag kan äta mina smärtstillande....tjohoo...
Hur som helst, hoppas att jag är på benen på onsdag då de första eleverna kommer tillbaka efter julledigheten! Gott slut och gott nytt år alla!!

Lagom är bäst?

19 nov 2017

Ett typiskt svenskt och lite tråkigt uttryck? Kanhända, men det är något som gäller för att hitta en välbalanserad sångteknik, har jag kommit fram till!


Andas in ja....men lagom mycket! För mycket luft i lungorna gör det svårt att få en tät klangfull ton, utan den blir lätt luftig i stället.


Använd stödet! Ja, men lagom mycket! För mycket stöd kan ge en svajig och instabil ton, eller en pressad klang pga för mycket motstånd på luftflödet.


Sjung ut! Ja...men lagom mycket! Tar man i för mycket kan det bli svårt att hitta stöd och klang...det blir lätt att man sätter allt muskeljobb i halsen i stället.


Lagom är bäst!

Höstlov...nja...

1 nov 2017

Nu är det ju höstlov för alla skolor, men som egenföretagare har jag inte riktigt råd att stänga igen en hel vecka...så jag jobbar i alla fall två dagar av fem denna vecka. Men snart stundar en ledig långhelg; fre lörd sönd då jag faktiskt bara ska lata mig! Så ett litet minihöstlov blir det även för mig! Vi ses igen månd-torsd + söndag v 45!

Min skiva

11 okt 2017

För ett par år sedan släppte jag en CD med egna låtar...å vad det var kul! Härlig känsla att gå in i ett projekt till 100% och sedan få ett konkret resultat av sitt och medarbetarnas arbete. Jag hade länge haft en massa låtar i "byrålådan" som bara låg och skräpade och jag kände att det var dags att försöka göra något konkret av dem. Jag är nöjd med resultatet efter förutsättningarna...ja resultatet blev nog faktiskt ungefär som jag hade föreställt mig! Att komma ut på marknaden och få en publik för sin musik är däremot väldigt svårt. Jag har väl inte ansträngt mig jättemycket men det känns också svårt att veta hur man ska göra, plus att hitta tid till det. Så nu ligger låtarna på Spotify och skräpar!

Härliga höst

13 sep 2017

Hösten....nystartstid! Nu fylls vi av energi och kan ta tag i olika projekt. Garderober rensas, pappershögar ordnas och drömmar uppfylls! Kanske en gammal dröm är att bli bättre på att sjunga? Kanske någon sagt till dig att du inte KAN sjunga? Kanske säger du det till dig själv? Dags att ändra på den tanken och att kanske komma på några sånglektioner gör att stärka både rösten och självförtroendet? Hösten är perfekt för nya projekt tycker jag och säkert många med mig. Välkommen att starta ditt höstprojekt hos VocalSolution!

Intressant artikel!

27 aug 2017

 

 

The Neuroscience of Singing

https://l.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fupliftconnect.com%2Fneuroscience-of-singing%2F&h=ATOrNjnsXfrlezmFldN7EooEDR6Gr5aQ2_04rFkBCnU4ygQxss90IK6XYtGHJO5iKjbsWfNtP3r5Vd7PxcYI_yVkWPyyXAopfKcM7O3vd1mNKBcBN2h7bq6SKxV4yvAPzuQz-0aDnPmBUHmJ

Höststart!

13 aug 2017

Ja så var det då snart dags att sparka i gång höstterminen! Söndagen den 3/9 sätter jag i gång med ordinarie schema. Sommaren har varit bra tycker jag, med perfekt balans mellan jobb och ledighet! Många klagar på vädret, men jag tycker det har varit perfekt sommarväder med ganska jämn temperatur runt 20-22 grader och växlande molnighet. Det har ju inte blivit så många baddagar här i Sverige förstås, men man har i alla fall kunnat äta både frukost, lunch och middag utomhus för det mesta och det är nästan det viktigaste tycker jag!:)

Mitt nya koncept med ett "sommarerbjudande" på 4 lektioner föll också väl ut! Jätteroligt att så många nappade på det och kul att träffa nya och duktiga elever som faktiskt utvecklades en hel del på dessa lektioner! Några av er fortsätter även i höst vilket är glädjande förstås!

 

Vi ses snart på en ny, rolig och utvecklande sångtermin!

 

Sång på grekiska

29 jul 2017

Snart väntar en liten tripp till Grekland med dess fantastiska väder, mat och...musik! Det skulle vara väldigt intressant att någon gång bli coachad i att sjunga på det sätt de gör! Väldigt härliga röster, ofta med stort omfång och ett sångsätt som berör, även fast man inte förstår orden. (Lite förstår jag kanske eftersom jag är sambo med en grek...:)) Det är överhuvudtaget väldigt intressant med språk och även dialekter tycker jag och hur de ofta påverkar röstklangen! Det är något jag hoppas kunna få tid att forska i lite i framtiden! Men som sagt, först en semester i Ellada!

Semester och röstvila

14 jul 2017

Snart är mina 2 veckors sammanhängande semester slut och jag finns återigen på plats åtminstone 3 dagar/vecka innan höstterminen drar i gång första veckan i september och jag kör i gång för fullt! Under dessa två veckor har jag faktiskt inte tagit en ton, förutom sjungit med lite till Allsång på Skansen tillsammans med mina barn. Jag tror det är bra att ibland ta perioder när man inte sjunger eller övar. När man sedan sätter i gång igen brukar man känna sig ganska avslappnad i rösten! För långa perioder tror jag dock inte är bra; då känner man sig snarare ringrostig när man sätter i gång igen. Men ca 14 dagar 2-4 ggr per år tror jag är bra! OBS! Detta är min högst personliga tanke och inget vetenskapligt råd!

Sommarlov med jobb

29 jun 2017

I år jobbar jag hela sommaren...ja alltså inte hela tiden men ca 2-3 dagar varannan eller varje vecka, så jag intalar mig att jag är ledig men åker in o jobbar lite emellanåt. Och det fungerar bra...känner mig redan mer avslappnad! Hinner njuta av många somriga lata dagar men håller ändå i gång företaget och får dessutom träffa en massa nya människor eftersom många av er elever har nappat på mitt sommarerbjudande! Efter i morgon blir det dock 14 dagars helledigt tillsammans med mina barn. Sedan ses vi i min sångstudio igen v 29!

Nygammal lokal!

8 jun 2017

I ca 4 år har jag hyrt en lokal i Solna/Råsunda tillsammans med en annan tjej, men nu från 1/6 blev lokalen bara MIN pga att den andra tjejen flyttar. Det känns spännande! Jag håller precis på att förnya lite med annat möblemang och även ett elpiano i stället för det akustiska (som tillhörde den andra tjejen) etc. Vi får se om jag kanske kommer att sakna den akustiska klangen, men i så fall skänker ju folk bort pianon på Blocket. Det kan också finnas fördelar med elpiano; jag tror att eleverna kommer att höra sig själva lite bättre eftersom det lätt blir att man spelar för starkt på ett akustiskt piano och efterklangen blir större. Jag kommer i alla fall göra allt för att lokalen ska bli så trivsam som möjligt men samtidigt praktisk och med bra akustik! Just nu har jag som projekt att försöka få till någon slags hall genom att dela av lite med någon hylla eller skärmvägg...

Vi får se hur jag lyckas med det; jag lägger upp lite bilder när jag är klar!

Eller välkommen på en lektion så ser ni ännu bättre hur det ser ut!:)

I och med att jag tar över Solna-lokalen på heltid avvecklar jag min lokal vid St eriksplan. Ni som är tveksamma till att åka ut ur stan´: prova!:) Min lokal ligger nära både T-bana Solna Centrum, busshållplats Råsunda (buss 515) eller Stråket (buss 509) samt tvärbanan (Solna C) och pendeltåg! (Solna Station)

 

Rörfonation

9 maj 2017

Snart kommer man kunna testa "rörfonation" hos mig! Vad är då det? Jo; ett bra sätt att värma upp rösten eller återhämta sig från heshet! Hur gör man då? Man blåser bubblor i ett vattrnglas med ett rör!! Ja, det är faktiskt så "enkelt"! Ungefär som när man var liten och bubblade i saftglaset med ett sugrör.:) Jag har beställt de speciella glasrör det handlar om här, så snart blir det bubbla av i min sånglokal! För mer info så länge, se detta filmklipp:

https://youtu.be/dfltqJ95kXY

 

Sång är känslor!

10 apr 2017

Jag var inte själv på Sergels torg i går men såg på nätet hur många människor som slutit upp för att hedra offren och trotsa terrorismen, samt hörde alla fantastiskt fina framträdanden! Så starkt och så vackert...sång kan verkligen förmedla känslor som inget annat; ja sång ÄR känslor uttryckta i toner!!

Om andning!

13 mar 2017

http://www.totalvocalfreedom.com/9-things-singers-need-know-bodies/

Ni som vill lära er waila...kolla in denna serie på youtube!

9 mar 2017

https://m.https://m.youtube.com/watch?feature=y

← Äldre inlägg