Att värma upp rösten; några tankar och konkreta tips!Varför ska man värma upp?

Att värma upp inför ett sångpass är bra att göra, särskilt innan man ska sjunga någon krävande/svår sång. Precis som idrottsmän måste värma upp innan sina träningspass för att inte dra på sig sträckningar och skador, undviker även vi som sjunger skador på rösten genom att värma upp. Dessutom orkar vi sjunga längre utan att bli slitna. Och vi hittar rätt "inställning" i rösten för att sedan kunna sjunga våra sånger på bästa sätt!

Det är individuellt hur mycket och länge vi behöver värma upp. Och värmer man upp ofta, flera dagar i veckan, får rösten och kroppen lättare att hitta rätt inställning snabbare. Om man däremot bara värmer upp någon gång ibland, kan det ta lite längre tid.

Så här skulle ett uppvärmningspass kunna se ut:

1. Varva ner! Har man haft det stressigt under dagen så har man ofta dragit på sig en lite högre puls, andningen sitter lite högre upp i bröstkorgen än den borde och man är kanske lite spänd i axlar och käke. Börja med att sätta dig på en stol framåtlutad med rak rygg med armbågarna på knäna och ta några djupa andetag. Känn hur magen och ryggen expanderar när du andas in och lungorna fylls med luft. Andas sedan ut på ett "ssss" och känn hur magen sakta går inåt igen.

2. Mjuka upp rösten! Känn att käken är avslappnad (du kan massera käken samtidigt som du ljudar) och att svalget är öppet så att tonerna kan flöda obehindrat. Glid runt lite på ett m, byt till ett n och sedan ng. Detta kan du göra sittande och fortsätta känna hur magen och ryggen och bröstkorgen vidgas vid inandning. Ställ dig sedan upp och gör samma sak. Ropa sedan ut några ”Ey!” "Aj" "Wow!" t ex i ett bekvämt men lite högre röstläge, som om du skulle ropa på någon. Var uppmärksam på att du inte spänner dig i halsen. 

3. Nu när du mjukat upp kan du börja aktivera rösten lite mer. Sjung t ex  treklanger upp och ner på t ex : ”moj-oj oj oj oj”, ”maj-aj aj aj aj”. Det är bra att börja med en konsonant för att känna hur du får tag i magen när du startar tonen. Fortsätt tills du känner att du har energin med dig och att hela kroppen är med när du sjunger. Fortsätt vara uppmärksam på andningen. Gå igenom lite olika tonhöjder, men börja i ditt bekvämaste läge så att du inte spänner dig i hals/käkar/mage m m. Sjung sedan så lågt ner (mörkt) du kan, utan att pressa rösten. Sjung även så högt (ljust) du kan utan att pressa eller spänna dig i halspartiet. Var uppmärksam på att du slappnar av i/släpper ut magen och öppnar i halsen vid varje inandning, så att luften strömmar in av sig själv! Behåll sedan denna "inandningskänsla" även när du sjunger!

4. Om man inte kan så många "uppsjungningsövningar"/skalor/treklanger kan man i stället sjunga på vanliga sånger men ta bort texten. Sjung t.ex. lite på ”Vem kan segla förutan vind” eller någon annan visa, eller på någon sång du jobbar med för tillfället. Sjung på ma ma ma eller na na na och nja nja nja till exempel. Känn att käken är avslappnad och att det känns öppet och fritt i halsen. Börja i ditt bekvämaste röstläge och höj  sedan samma sångparti lite varje gång. 

 

5. Sjung sedan samma sång med text och behåll samma avslappnade känsla!


Detta är några saker som kan ingå i en uppvärmning, men kom gärna förbi på en prova-på-lektion så att jag kan ge dig feedback på det du gör/visa dig mer exakt hur du ska göra och ge dig ännu fler tips!
 

 

 

3 Nov 2016

 

"Annelie är fantastisk, hon får en att gå utanför sin bekvämlighetszon och varje minut med henne ger mig självförtroende och verktyg för att bli bättre på sång, rekommenderas"

 

"Den bästa röstcoachen! Tack vare Anneli var mina två äldsta barn väl förberedda inför färdighetsproven på både Sollentuna Musikklasser och Adolf Fredriks musikklasser. De lyckades sjunga in sig på båda skolorna och valde slutligen att gå på Adolf Fredriks musikklasser. Vårt yngsta barn ska även få möjlighet att göra färdighetsprov. När det väl är dags blir det åter sånglektioner hos Anneli. Det är det självklara valet för oss."

 

"Jag har ju gått hos några olika sångpedagoger, men har aldrig lärt mig så här mycket och på så kort tid!"

 

" Det ger verkligen mycket att komma på de här lektionerna, det känns som att allt faller på plats!"

 

"Killarna i bandet säger att det låter mycket bättre nu!"

 

"Tack för att du förgyllde vår stora dag med din sång!"

 

"Min dotter var verkligen inspirerad och upplyft efter sånglektionen!"

 

"Jag kom in på Rytmus! Tack för all hjälp!"

 

"Tack för all hjälp till vår dotter med förberedelserna inför AF-sökningarna. Hon kom in!!"

 

Fler recensioner finns på Google!

(markera länken, klicka sedan på webbläsarikonen och öppna alternativt kopiera och klistra in!)

https://g.page/r/CY5djl8z2WyaEAE