Läpprullningar! (Lip trills)

Detta kommer bli mitt "projekt" denna höst. Jag ska "undersöka" vinsten av att värma upp min egen och mina elevers (om de vill!) röster med "läpprullningar".!:) Jag har testat det till viss del själv och jag tycker att man snabbt märker positiva resultat. Så nu ska jag "go for it" på allvar! Lip trills är väldigt populärt bland många artister/sångare vad jag förstått. Celine Dion gör de t ex så vad kan vara negativt med det!:) Men det passar alla sorts röster, oavsett musikstil. Det är grundfunktionerna i rösten som övas upp, sedan kan man ändå ändra soundet på sin röst beroende på den musikstil man vill sjunga. Hur gör man då? Ja, man låter som en motorcykel...med läpparna...som små barn brukar göra.:) Eller tänk att du gör bubblor i vattnet precis vid vattenytan. Det kan vara lite svårt att få till ett jämnt och stabilt "brummande" och en stor hjälp är att hålla två fingrar på var sida om läpparna och trycka lagom hårt, så slappnar läpparna av och man får fart på rullandet. Sedan är det bara att flöda på med luften och rulla på!:)

Vad är det som är så bra med detta då?

 

Detta är lite av det jag har läst mig till i ämnet och som jag tycker stämmer väl med mina egna erfarenheter:1. Läpprullningar skapar ett "mottryck".

När man skapar en mindre öppning med läpparna byggs ett tryck upp bakom läpparna som sakta sprider sig bakåt. Detta mottryck hjälper till att hålla halsen vidgad vilket gör allting lättare och sundare vad gäller röstproduktion.


2. Läpprullningar gör att ansiktsmusklerna slappnar av.

Det går liksom inte att spänna ansiktsmusklerna när man rullar.


3. Läpprullningar känns inte som "sång".

De flesta människor, när de tänker "nu ska jag sjunga", börjar då aktivera alla sångvanor/sånginställningar man är van att göra, både bra och dåliga vanor. Läpprullningar känns mer som ett "tokigt ljud" och triggar därför inte i gång dessa dåliga vanor som att spänna halsen, ta i för mycket m m.

4. Läpprullningar hjälper till att göra "skarvar" i rösten mindre tydliga.

De flesta människor upplever att deras registerskarv/skarvar i rösten (som kan kännas väldigt tydliga i vanlig sång) blir nästan helt omärkbara när man gör läpprullningar, särskilt om man utför dem i en svag nyans.


5. Läpprullningar befrämjar att struphuvudet är löst/fritt och inte låses i ett för högt eller för lågt läge.

 Om du håller en hand på framsidan av halsen medan du glider upp och ner med rösten i en läpprullning kommer du troligen märka att struphuvudet åker upp och ner beroende på tonhöjden. Detta är idealiskt och verkar hända spontant under lip trills.


6. Läpprullningar aktiverar mjuka gommens "stödmuskler".

Tack vare bakåttrycket och tack vare att det inte går att utföra en läpprullning om man samtidigt spänner läpparna/tungan/käken, så kommer du börja att stabilisera/hitta stödet i mjuka gommens muskler i stället. Vilket är väldigt bra!


7. Läpprullningar löser upp spänningar i och omkring stämbanden.

När man har två ljudkällor, i detta fall stämbanden och läpparna, som ljuder samtidigt på samma luftström, så delas luftflödet i två delar. Detta betyder att om du hade för högt tryck på luften mot stämbanden från början så fixar läpprullningarna till detta!

8. Läpprullningar utförda i svag nyans hjälper till att få perfekt röstkontroll.

 

Vill du få lite koll på detta och andra saker inom sång: kom och prova på en sånglektion!;)

 

16 Aug 2016